Sunday, October 22, 2006

De laatste

BKK, 22.10u. Vandaag nog een extra tv-interview gedaan. De Thai hebben de gewoonte om vragen uitgebreid in en uit te leiden. Als er dus gewerkt wordt met een tolk, zit je vaak een hele tijd zomaar wat te luisteren naar woorden en zinnen waaruit je niets kan opmaken. De truc is, denk ik, lachen en knikken als zij dat ook doen.

Hoedanook, Tuayfoo is gelanceerd in Thailand. En hoe. Een mooiere start kan een konijntje zich niet wensen.

Morgen staat er enkel een signeer-sessie op het programma. Dan nog wat rondlummelen en ergens rond middernacht... bey bey BKK. Hoedanook een week om nooit te vergeten. Nanmee-books verzamelt alle materiaal (artikels, opnames, ...) en zal het me toezenden. Ongelooflijk hoe de mensen van deze uitgeverij mij in de watten gelegd hebben.
In Thailand breng je dan je handen samen en maakt een diepe, diepe buiging.

Stefan

Saturday, October 21, 2006

Chinatown

BKK. 22.00u. Dit weekend is voor de Thai een extra lang weekend. Maandag is er een feestdag. Voor vandaag betekende dat extra veel volk op de bookfair en nog meer volk in Chinatown s' avonds.
Tussendoor was er een interviewtje en een voorleessessie in een prachtige bibliotheek ergens in een shoppingcentrum. Voor de kinderen was er o.a. een soort klimrek in de vorm van een bijenraat, met her en der plekjes waar ze rustig een boek konden lezen.
Het voorlezen liet ik over aan Amm, iemand van Nanmee-books. Nadien heb ik de aanwezige kinderen en volwassenen wolvenles gegeven. Ahoeoeoeoeoeow.

En nadien dus naar Chinatown waar er vandaag een vegetarisch festival begon. Het was er gigadruk, veel lawaai, stank van uitlaatgassen, markten, restaurantjes op de trottoirs, gewriemel, een parade, ... Soms doet de rust van mijn hotelkamer deugd.

Stefan

Friday, October 20, 2006

toerist

BKK, bijna middernacht.
Het einde van een relatief rustige dag. Tot een uur of drie wat signeren, een chaotische voorleessessie en een fotoshoot voor A Day, een bekend magazine dat me eerder al interviewde.
Midden in een veel te warm park heb ik geworsteld met een grote wolvenkop.
Nadien was ik vrij, maar in de goede handen van Nanmee-books. Onder begeleiding van Bo en Ae een deel van de stad leren kennen. Een boottocht (meer een waterbus), de Wat Po-tempel bezocht, naar een markt, kranten kopen waar er artikels over Tuayfoo in stonden, ... Tuayfoo is trouwens ook de naam van een superzoet snoepgoed.

In BKK heb ik al gereisd per Taxi, Skytrain, metro, auto, boot en Tuk tuk. Een lawaaierig ding; drie wielen, een dak en een stuur en een motor en de uitlaatgassen van heel BKK gratis erbij.

Er is ook nieuws uit Belgie. Een bril voor Bert (prentenboek) en Honderd Procent Lena zijn er.

Stefan

Thursday, October 19, 2006

Wow wereldberoemd

vandaag een van links naar rechts dag. Eerst een tv interview ergens op de book-fair, daarna snelsnel naar de live-opname van een andere tv-show. De presentator dacht dat hij Engels kon.
Gelukkig schakelde hij snel over naar de tolk van dienst. Ik durf haar naam niet in te tikken, maar zij is ook de vertaalster van het boek (en leverde excellent werk)
Ook in de namiddag verliep het interview (2 uur, met een groot tijdschrift) op die manier. De journalist stelt een vraag, die wordt vertaald, ik antwoord in het Engels, terug vetalen naar het Thai, enz.) Het valt op dat de media hier erg focust op familiewaarden en opvoeding.
Ik heb trouwens mijn best gedaan om hier razend populair te worden. Op advies van mijn uitgever droeg ik tijdens een opname een geel koninklijk T-shirt. Dat klinkt dwaas, maar hier wordt dat enorm op prijs gesteld.

Op de bookfair zijn er twee jongens die om de zoveel tijd luidkeels en erg grappig recame voor Tuayfoo. Enfin,
ik versta uiteraard enkel mijn eigen naam, maar de mensen op de beurs reageren zeer geamuseerd.
En nadien is het telkens drukker bij mijn verhoogje.
Ze hebben voor mij een soort podium gemaakt. En daar zit ik dan groot, kortgeschoren en Westers te wezen. En glimlachen natuurlijk.
Wat hier erg populair is, zijn Koraanse kinderboeken met Manga-achtige illustraties. Die vliegen werkelijk met stapels de deur uit. Tuayfoo is duidelijk iets helemaal anders, maar ons stoere konijntje verovert
BKK elke dag een beetje meer.

Stefan

Wednesday, October 18, 2006

Boekenbeurs met prinses

iets voor 17.00u in BKK. Het heeft vandaag hard geregend, maar daar heb ik weinig van gemerkt. Ik bracht het grote deel van de dag door op de Book-fair.
Alles heel plechtig en stijfjes in de vroege voormiddag. De Thaise prinses (ik kan haar naam schrijven noch uitspreken) opende de beurs en maakte daarna een tot in de details geplande tocht langs verschillende standen. Eentje daarvan was die van Nanmee-books waar een Belgische auteur op haar stond te wachten met een mooi boek. Ik hoop dat ze het verhaal van Tuayfoo (Laps in het Thais) zal lezen, tegelijk weet ik dat ze minstens tweeduizend boeken cadeau kreeg vandaag. Zelf een foto maken was verboden, er is me beloofd dat ik er later nog een krijg van een officiele fotograaf.
Na de middag ging de beurs open voor het publiek en werd het gewoon een beurs. Tuayfoo deed het best goed, ik heb flink wat boeken gesigneerd. Nu nog even naar het hotel en dan nog een live-radio-interview.

Stefan

Tuesday, October 17, 2006

boekvoorstelling



vandaag ging alle aandacht en energie naar de boekvoorstelling in de residentie van de Belgische ambassadeur.
En het moet en mag gezegd worden, het was een succes. Nanmee-books had er dan ook veel werk van gemaakt met levende poppen, cut-outs, grote affiches, een geluidstape van het volledige verhaal, ... Ik denk dat vandaag wel duizend keer gelachen heb voor een zoveelste foto. Thailand is duidelijk niet voor niks het land van de glimlach.
En om aan te geven dat er veel pers was op de voorstelling. Zowel kranten als tv. Ja, Laps wordt wereldberoemd in Thailand.
En omdat Frank er hier niet bij kan zijn stoef ik maar veel over zijn werk

Stefan

Monday, October 16, 2006

meer Bangkok

Gele maandag

dit stukje maak ik op het kantoor van Nanmee-books. In afwachting van een interview met twee kranten.
Op het (grote) kantoor hier dragen de meeste mensen een geel T-shirt. Net als veel andere bewoners van de stad. Dat doen ze elke maandag, als teken van respect voor de Koning. De uitgeverij heeft een eigen bookshop en wat stond er in de etalage...

Stefan

Sunday, October 15, 2006

illustraties - Frank Daenen

in Bangkok

33 graden, veel verkeer en nog meer mensen. Ik ben dus in BKK.
De ontvangst was alvast erg goed. Liefst vier dames van Nanmee-books. Een van hen had de Thaise
versie van Wow bij. Op een groter formaat dan bij ons en achterin info over Frank en mij.
De komende week wordt erg druk. Met onder andere een tv-optreden en een ontmoeting met de Thaise prinses.
Ik mag haar dan een exemplaar van Wow overhandigen.
En nu ga ik BKK verkennen.

Stefan

Wednesday, October 11, 2006

Nog drie nachten slapen

nog drie nachten slapen en dan vertrek ik richting Bangkok. Spannend. Al hoop ik dat het weer er snel verandert. Nu loopt de 'monsoon' op zijn einde. Uit berichten van ginder begrijp ik dat het er pijpenstelen regent.
Vandaag kreeg ik m'n programma, nou, het wordt bepaald geen rustige vakantie in Bangkok. Een boekvoorstelling, signeersessies, voorlezen, interviews, ... Hopelijk krijg ik de kans om ook wat van de stad te zien.
Enfin, ik zal stilaan beginnen met pakken. Tot in BKK.

Monday, October 09, 2006

Signeersessies Boekhandel Davidsfonds

Op zaterdag 21 oktober om 16.00u wordt er in Boekhandel Davidsfonds in Leuven een mega-signeersessie gehouden. Er zullen veel auteurs en illustratoren aanwezig zijn en ook ik zal m'n (hand)tekeningetje bijdragen. Ik hoop jullie dus daar te zien! Waar in Leuven je moet zijn kan je terugvinden op de website van Davidsfonds

Friday, October 06, 2006

Signeersessies Boekenbeurs 2006

En daar is ze alweer! De Boekenbeurs van Antwerpen. Ik schreef het een jaar geleden ook al: 'een jaar vliegt zo voorbij'. Omdat een maand nog sneller voorbij vliegt geef ik jullie alvast de data door dat ik zal signeren op de beurs:

Donderdag 2 november van 14.00u tot 17.00u
Zaterdag 4 november van 14.00u tot 17.00u
Zaterdag 11 november van 14.00u tot 17.00u

Ik hoop dat jullie me even een bezoekje komen brengen! Koffie kan ik jullie niet aanbieden, maar we kunnen wel even een babbeltje slaan.